Home » Blog » Geheim 1: Je bent niet raar, je bent de norm!

Geheim 1: Je bent niet raar, je bent de norm!

Weet je nog dat ik je helemaal in het begin beloofde dat ik je heel wat geheimen ging vertellen, zodat jij Tante Mariette kon overtuigen, zonder moeite, om de volgende keer wel een lactosevrije taart op tafel te toveren?

 

Lactose intolerant... gedaan met de pret

Een paar jaar geleden werd me duidelijk wat me ziek maakte sinds mijn kindertijd: lactose. Eindelijk vielen alle puzzelstukjes in elkaar en kreeg ik een antwoord op de vraag wat me jarenlang buikpijn (en schaamte) bezorgde. Maar nu ik het antwoord wist, voelde ik me niet veel beter.

 

Ja, ik wist nu wat ik wel en niet in mijn mond mocht stoppen, maar telkens ik het woord liet vallen: “ik ben lactose intolerant” - zeker op restaurant- , keken velen me aan als iemand die “weer eens speciaal wil doen”. Naast het onbegrip, leerde ik dat er weinig kennis was op gebied van wat nu precies lactose bevat en wat niet. De keren dat ik een lactosevrije versie geserveerd kreeg met boter of met roomdressing zijn legio. Ik voelde me een rariteit. “Vreemd”, dacht ik. “Er moesten toch nog mensen met dit probleem zijn?”

 

Ik hoor je nu denken: “Natuurlijk, Mrs Jo, ik ben ook verteer moeilijk lactose!” Wel, dat bevestigt enkel maar wat ik ontdekte. Je zit immers niet in het stoeltje van het rariteitenkabinet: je bent doodnormaal, want immers 85% van de wereldbevolking kan na zijn baby jaren moeilijk melk verteren. Als je dus even omgekeerd kijkt naar de situatie zijn de 15% anderen in de wereld de rare snuiters.

 

Enkele cijfers die je omver blazen...

In België heeft ongeveer 1 op 5 mensen een lactose intolerantie, zijnde specifiek de onmogelijkheid om lactose af te breken. Valt mee denk je nu… Maar… bijna 70-75% heeft in België een lactose maldigestie. Er is dus nog wel een mogelijkheid om kleine hoeveelheden te verteren maar bij een teveel van lactose, begint je buik letterlijk tegen te sputteren.

 

Als je het evolutionair bekijkt is het niet vreemd dat ons lichaam soms weigert: door de koe te domesticeren, hebben we geleerd melk van de koe te drinken en te verwerken. Het duurde maar een kleine 7000 jaar voor we melk van de koe gewoon werden. Al moeten we nu toegeven dat precies toch nog altijd niet gewoon zijn aan de melk… Rekening houdend met de sterke opmars van voedselintoleranties, is de kans reëel dat op lange termijn, een verminderde melkinname de norm wordt.

 

Jij bent een pionier

Je moet het dus eerder bekijken dat we niet de rare snuiters zijn maar eerder pioniers J Ik denk dat je daar wel mee kan uitpakken als iemand de volgende keer een beetje raar opkijkt bij “ik ben lactose intolerant” 

 

Wat een geweldige slagzin is dat, naar Tante Mariette met haar taarten!

 

bron cijfers: World Gastroenterology Organisation, www.worldgastroenterology.org


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.